Barion Pixel

Mit tegyél, ha nem megy a tanulás?

 

Hányszor éreztük már, hogy valamit nagyon akarunk, de a végén félbehagyjuk, kudarcot vallunk, belefáradunk és nem csináljuk végig?

Ma megannyi egyetem, főiskola, OKJ szakkpézések, nyelvtanfolyamok maradnak félbehagyva csak mert beköszöntenek a körülmények és persze vele együtt a mardosó bűntudat is, ami sok esetben egy életre velünk marad.

Mit kell tenned, hogy ne így legyen?

 

A döntés arról, hogy belevágsz majd, az egyik legnehezebb és egyben legfontosabb lépés. Ilyenkor az agyunk elkezdi termelni az endorfint, amit sokan boldogsághormonnak is neveznek. Ettől eufórikus állapotba kerülsz. Már látod magad előtt a diplomaosztót, az oklevelet vagy a pillanatot, amikor folyékony nyelven csevegsz külföldön és érzed, tudod, képes vagy rá.

A múltbéli negatív tapasztalás azonban legyőzi az endorfint

Sokan már a kezdeti pillanatban, az első órán hatalmas kétellyel ülnek be a padba, ha végig mehetnék a sorokon, már a tekintetekből tudnám, ki az, aki épp szenved és ki az, aki hisz magában és mindentől függetlenül biztosan végig csinálja majd és eléri a kitűzött célt.

Sikertelenségre vagy ítélve?

Dehogy! Akár hiszed, akár nem, az agyadnak számtalan olyan rejtett zuga van, ami előhívható annak érdekében, hogy egészen másként szemléld önmagad és persze azokat az információkat, melyek áramlanak feléd, nap, mint nap.

Nincs annál megterhelőbb, mint folyamatosan feldolgozni azokat az információkat, melyek érnek bennünket. Bele sem gondolunk, de onnantól kezdve, hogy felébredünk, addig a pontig, hogy elalszunk, több trillió információt dolgoz fel az agyunk. És ez nem vicc.

A fények, a zaj, az illat, az ízek, a megélések és tapasztalások összekapcsolása, a vágyak és még sorolhatnám mennyi mindennel lesz tele az agyunk estére. Nem véletlen, hogy estére olyannyira elfáradunk, hogy sokszor bármennyire is fáradtak vagyunk, mégsem bírunk elaludni.

Olyan ez, mint egy hatalmas fénnyel és zajjal teli stadionban nyugovóra térni.

Mi hát a megoldás?

 

Mert létezik megoldás. Az egyik, hogy tanuld meg, mi az, aminek csupán keresztül kell haladnia rajtad. A több trillióból ugyanis megannyi információ van, mely az agyadban csak átmenő forgalom. Nem kell ott maradnia, nem kell tábort vernie. Ahogy jön, menjen is tovább.

A fontos és lényeges dolgoknak azonban tábort kell, hogy verjenek az agyadban. Az évszámok, logikai összefüggések, száraz és unalmasnak tűnő információk, amelyek közelebb visznek a hőn áhított sikerhez. Biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki egyetlen pillanat alatt térképez fel egy helyiséget, egy személyt és meglepődsz azon, honnan is tudja, hogy milyen színű volt a vázán a díszítőcsík egy vendégségben. Vagy honnan tudja a másik, milyen színű volt a kerékpáros órájának szíja. És ugyanígy elcsodálkozol azon, hogy képes valaki mindig összeszedett lenni, számokat, évszámokat, telefonszámokat azonnal megjegyezni, azokról már ne is beszéljünk, akik nyolc nyelven beszélnek és otthon vannak szerte a világban.

Mindez nem adottság, fejlesztés és tanulás kérdése.

Mert az agyunk és annak megannyi funkciója még mindig kiismerhetetlen számunkra.

Azt azonban jól tudjuk, hogy fejleszthető a gondolkodás és a tanulás képessége.

A jobb és bal agyfélteke mindegyike más és más feladatokat lát el a világunkban. Miért ne kapcsolhatnád össze?

Nap, mint nap használjuk mind a két agyféltekénket. Hiszen mind a kettőre szükségünk van. Van, akinél a jobb oldali a domináns és van, akinél a bal. Így lehet többek között az, hogy míg az egyikünk a művészetek területén nyújt szép teljesítményt, addig a másik a matematikai és logikai egyenleteket látja át szinte pillanatok alatt.

Mert a domináns agyfélteke az, ami éppen dolgozik.

Arról azonban nagyon sokáig csak sejtésünk volt, hogy a kettő együttesen is használható.

Több, mint 20 éves kutatás és tapasztalatom szeretném átadni. Hogy Te se ess kétségbe, ha azonnal meg kell jegyezni egy telefonszámot, egy évszámot, netán úgy döntöttél, hogy túl a negyedik X-en belevágsz a nyelvtanulásba, vagy pályát váltasz és újra iskolapadba ülsz.

És hidd el, az, hogy eddig milyen kudarcok értek, lényegtelen.

Félsz, hogy ismét nem sikerül majd?

Azt gondolom a félelem és az akarat valahol kéz a kézben járnak az út elején. Amikor egy ismeretlen talajra lépünk mindannyian félni kezdünk. Bennünk van, hogy mi történik, ha megint nem sikerül, ha ismét nem leszünk többek, mint sokszoros visszaesők. De meg kell, hogy nyugtassalak. Ha igazán a fejedben és a szívedben van az, amit el szeretnél érni, minden sikerülni fog.

Én a kezedbe adom a kulcsot, megmutatom hogyan tudod alkalmazni azt a csodát, amit kaptunk, hogyan tudsz másként gondolkodni, másként tekinteni az összefüggésekre, magára a világra és bebizonyítom, hogy nincs lehetetlen, ami a tudást illeti.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás