Barion Pixel

Unatkozz és okosabb leszel

 

Az unatkozástól leszel okosabb

 

Feledékeny vagy? Egyre többször hibázol? Nem tudsz koncentrálni? Pontatlan vagy? Erre én azt mondom, ettől vagy egyedi. Bár hátránynak tűnik, hogy íly tökéletlen vagy, ez az emberi elme tulajdonsága. Folyton ront, téveszt, felejt.

Az okos számítógép a konkurenciád?

 

A computer végtelen számú adatot tud tárolni. Soha nem hibázik, nem felejt el semmit, tűpontos. A baj akkor jelentkezik, ha a gépek memóriájával akarsz versenyezni. Az internet előtti korban arra néztünk fel, aki sok adatot tudott. Gondolj csak vissza Vágó István műsoraira: Legyen ön is milliomos.

Másfajta tudásra van szükség

 

Egy új világba csöppentünk, és tényleg mondhatni, hogy csöppentünk, mert oly gyorsan történt a változás, hogy észre sem lehetett venni, hogy ma már teljesen mást kell tudni az embernek, mint pár évvel ezelőtt. Semmi esetre sem azt, amit a gépek milliószor tökéletesebben tudnak, mint az ember.

A handicapet használjuk, használnod kell a robotizációval szemben, különben lecserélnek. A gép algoritmusokkal dolgozik. Ahhoz, hogy megmondja egy házról, hogy ház, ahhoz százezer képet elemzett a házakról.

A gyerek lát egy képet egy házról, onnantól tudja, hogy mi a ház. Nézzen ki bárhogy.

 

A gép tanul, az ember ért

 

🙂

🙁

Ha ezt látod, érted, hogy mit jelent. Ha a gép látja, csupán annyit tud, hogy a két rajz 33 %- ban különbözik.

Megértés, plusz alkalmazkodás képessége. Mi az ember fejlődésének célja? Nem adatok halmozása a szürkeállományba! (Csak úgy mellékesen kérdezem: Az oktatásnak még mindig mi a célja?) Hanem a megértés, az alkalmazkodás, kreatív és kritikus gondolkodás.

Hiába magolod be idegen szavak százait, ha nem alkalmazod őket. Ha nem kontextusban tanulod, akkor megy a kukába.

Mikor árt a technika?

 

Szükség van a technikára, a médiára, de nem azért, hogy te is algoritmusként használd az elméd, hanem gondolkodj vele. A természetismeret, történelem, irodalom, filozófia, nyelvek azok, amelyek által megérted az összefüggéseket, megtanítanak gondolkodni.

Mikor árt a technika? Tudod-e, mikor tanulsz? A tanulás közti szünetekben. Éppen úgy, ahogy a sportoló az izmait növeli, melyek nem edzés közben nőnek, hanem a két edzés közti pihenőidőben.

Az agyadnak szüksége lenne szünetekre, hogy az információt rendszerbe szedje, az összefüggéseket összehozza.

A jó ötleteid mikor születtek? Soha nem akkor, amikor jó ötleten agyaltál, hanem tusolás, gyaloglás, vasalás közben.

Csakhogy a modern technika, a szórakoztató elektronika elbitorolta tőled a szünetet. Mindet, az összeset, az egészet! Soha nem hagyod magad kikapcsolni. Szünetet iktatsz be tanórák közt, megpihensz két tanulási blokk közt. Mit teszel? Azonnal felmész a netre.

Lám-lám, több se kell az eddig bevitt infónak. Mint az árvíz sodorja ki az onnan jövő százszorta érdekesebb történés azt, amit meg kellene jegyezned. De ez vonatkozik arra is, amikor zabálod a szakkönyveket, emésztési idő nélkül.

Unatkozz

 

A napjaidban soha nincs csend, nincs olyan, hogy csak úgy vagy, nincs olyan, hogy nem csinálsz semmit. Olyan aztán meg tényleg nincs, hogy unatkozol. Pedig az unatkozás a legjobb, ami hozzásegít ahhoz, hogy érts, gondolkozz, kétségbe vonj, vagy ötletelj.

Egy szónak is száz a vége. Ha elolvastad a blogot, menj oda az ablakhoz, nézz ki a természetbe, ne csinálj semmi mást, csak légy csendben.

Minden más megtörténik magától. Az értelmes gondolkodás különösen.

Forrás: Henning Beck-  Irren ist nützlich

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás