Barion Pixel

3 módszer, amivel úrrá leszel a vizsgadrukkon

 

Átélted már azt a szituációt, hogy úgy érezted, jól felkészültél, de vizsgán beállt az agyhalál, a blackout, a rövidzárlat?

Az is megvan, hogy amint kiléptél az ajtón, minden, de tényleg minden eszedbe jutott? Szíved szerint azonnal visszamentél volna, hogy most már el tudnád mondani, kezdjük elölről?

Még többet kell tanulni

 

Mi az ösztönös megoldása annak, hogy az ismétlő vizsgán ez ne történjen meg? Még többet tanulsz. Ha hiszed, ha nem, ez a még többet ront a helyzeten. Erről tapasztalataid vannak, hogy ez így is van?

Ugye van olyan csoporttársad, osztálytársad, kollégád, aki szinte alig tud valamit, mégis mindig sikeresen vizsgázik.

Neurológusok megvizsgálták, mi lehet ennek az oka. Lássuk!

A félelem miatt buksz meg, nem a kevés tudás miatt

 

Kiváló matekosok szinte mindig rosszul teljesítettek a vizsgán. A bizonyítási vágy annál nagyobb volt, minél többet tudtak. Ebből adódik párhuzamosan, a sokat veszíthetek érzés. Mi van, ha nem sikerül!

Mi történik az agyban? A koncentráció, a gondolkodás a nagyagyban, a prefrontális kéregben megy végbe. Majd szépen lassan bekúszik a félelem, s növeszted egyre hatalmasabbra.

A félelem egy kapcsoló. Bekapcsolja a fájdalomközpontot. Tehát a félelem fáj.

Ha mindezt el tudod képzelni, akkor a következőt látod. Ahelyett, hogy az az agyterület dolgozna, ami a sikeres vizsgához kell, a tiszta gondolkodáshoz, átveszi az irányítást egy totálisan nem oda tartozó rész. Az energiát azonnal átcsoportosítod a fájdalom kezelésére, és nem marad szufla a logikus gondolkodásra. Vagyis nem vezet sikeres vizsgához az, ha még többet tudsz.

Figyelnek és értékelnek, a vizsgadrukk másik kiváltó oka

 

Csodálkoztál-e már azon, hogy foci, kosár, kézimeccsen miért nem tudja az egyébként csúcsszuper sportoló bedobni, berúgni a büntetőt? Pont azért nem, amiért te sem tudsz beparkolni egy szűk helyre, amire egyébként már százszor is beparkoltál, ha mondjuk 8-10 suhanc figyel. Netalántán még azt is látod a szemed sarkából, hogy videóznak.

Ez a megfigyelnek szindróma. Ha ellenőriznek, megfigyelnek, lekapcsolják az agyadban a gondolkodást, és felkapcsolják a füled feletti homloklebeny részt. Micsoda szívás! Pont, amikor remekelned kellene mások előtt, az ellenkezője történik, leremekelsz.

Közönség előtt beszélni lámpaláz kíséretében

 

Legyen szó vizsgáról, prezentációról, állásinterjúról. Mind az a bizonyos helyzet, ahol vagy nyersz, vagy veszítesz. Jutalombonbonok, vagy büntetőpontok lesz a vége.

Most sem teszel mást, mint a gondolkodódat üzemen kívül helyezed.

Hogyan nem tudod kezelni a vizsgadrukkot?

 

Nem véletlenül nem azt mondtam, hogyan győzd le a vizsgadrukkot, mert nem lehet legyőzni. Minél jobban el akarod nyomni, annál erősebben fog feltörni. Pont úgy, ahogy a víz alá nyomsz egy labdát, minél mélyebbre, annál erősebben csapódik fel.

Azt is beláthatod, hogy nem segít az sem, ha még többet tanulsz.

Világos, hisz nem azért vallottál kudarcot, mert keveset tudtál, hanem azért, mert a tudásodat nem voltál képes megmutatni.

Hogyan kezeld a vizsgadrukkot?

 

  1. Fogadd el, hogy igenis van lámpaláz. Ha az nem túl nagy, akkor arra szükséged lesz. Előadók, színészek is, akik évtizedek óta minden este színpadra állnak, azt mondják, az kell. Ha ugyanis nincs, akkor az az előadás olyan semmilyen se lesz.

Miért? Mert hiányzik belőle az érzelem. A félelem is érzelem. Azzal fűszerezed meg a fellépésed.

  1. Imitáld a vizsgahelyzetet. Csinálj olyan helyzetet, ami hasonlít a vizsgaszituációhoz. Hisz neked ezt kell megtanulnod.

Vedd fel a hangod telefonra, mintha ez már vizsga lenne.

Vedd fel magad kamerával, és ez már kicsit hasonlít ahhoz, hogy megfigyelnek.

Érted, most már remélem, hogy miért nem akarod ezeket megtenni? Mellébeszélés, önbecsapás az, mikor azt mondod, nem szeretem látni, vagy hallani magam. Hisz megfigyelnek. Ki? Te vagy a tanú, önmagad megfigyelője.

  1. A legjobb edzés, hogy valakinek előadod. De úgy, hogy nincs második lehetőség, hogy előadd.

Összefoglaló: A vizsgadrukkot, lámpalázat, rövidzárlatot, blackoutot nem elnyomni kell, nem leküzdeni, de még szőnyeg alá söpörni sem érdemes.

Tanuld meg kezelni.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás