Barion Pixel
epites

Hatékony-e kész német mondatokat bemagolni?

 

Szerintem nem. Ja és agykutatók, idegtudósok, tanulási szakértők szerint sem hatékony.

 

Az idegen nyelvet is úgy kell megtanulni, ahogyan az anyanyelvet tanultad.

Legalábbis, amennyire le lehet követni.

Így tanultad az anyanyelvet? Akkor mondtad ki a mondatokat, amikor teljes egészében megtanultad?

– Hozd ide, légy szíves a kabátod.

– Anya ma palacsintát süt.

– Apa elment dolgozni.

– Megtanulom befűzni a cipőm.

Nem. Micsoda badarság!

 

Szavakat tanultál

 

Azt kötötted tárgyakhoz, cselekvésekhez. Még csak nem is ragoztál, szépen lassan építetted fel a szavakból a mondatokat. Másoltál sémákat.

Bemagolsz párbeszédeket?

 

Kívülről fújod őket, hogy kell vonatjegyet venni, aztán odamész az ablakhoz, elmondod az első mondatot, és a kisasszony nem az ő szerepét mondja? Tuti biztos, hogy lefagysz.

Hogy tanul az agy idegen szavakat?

 

  • Nem egy helyre pakolja a magyar és az idegen szót. Két zsákja van.
  • Nem tárol el egész mondatot egy fiókban. Lehet, hogy azt hitted, ha megkérdezem, milyen volt a három évvel ezelőtti karácsonyod, akkor kihúzod a 2019-es év karácsonyi emlékfiókot, és már mondod is. Na nem! Szétdobálja az infókat, darabokra szedi. A mondat szavait is, amit bemagoltál. S amikor kell, majd abból építi fel újra.
  • Sémái vannak, ezeket elsajátítja, megfigyelés alapján. Ilyenek például a mondatmodellek. Először tudatosan építi fel őket az idegen szavak bugyrából. Majd amikor elég stabil, már nem kell figyelni rá, megy magától.

További példa arra, hogy megértsd, mit csinál az agy, ha nyelvet tanul

 

Van egy csomag LEGO-d, amiből építeni szeretnél valami szépet. Ámde nem LEGO kockákat kapsz csomagban, hanem készre épített sorokat, csúcsokat, ablakokat, ablakkerettel, várkaput készen.  Mennyi szabadságod lenne?

Szinte csak két-három alig különböző várat tudnál megépíteni. Nem így kapod. Lego kockákat kapsz és szabadságot. Bármit építhetsz belőle.

Igen, abban igazad van, hogy az építést meggyorsítja, ha egy-egy sarkot készen van. Így egy-egy szókapcsolat is felgyorsítja a beszédet. Na, de nem az egész mondat!

Van egyedi nyelvtanulás, ezt nem vitatom. Azonban az agy mindenki fejében ugyanúgy dolgozik. A hardver adott, a szoftver az, ami különbözik.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás