Barion Pixel

Értsd meg a tananyagot, ahelyett, hogy magolnál

 

Mondják a tanárok, a vizsgáztatók. Amikor meg bent ülsz a vizsgán, ilyet szólnak:

  • Sorolja fel..
  • Mit ért az alatt, hogy…
  • Mik a mérőszámai a…

Na, puff neki! Akkor most érteni kell, vagy mégis be kell vágni? Mindkettő.

Természetesen értened kell az összefüggéseket.

De minden leckében találkozol adatokkal, felsorolásokkal, csoportokkal, idegen szavakkal, definíciókkal, amit bizony be kell biflázni.

Először értsd meg

 

A legnagyobb hiba, hogy leckéről leckére haladsz a jegyzetben. Esélyed sincs átlátni a nagy egészet. Az ok-okozatot, a logikát, az egymásra épülést. Elszeparált falatkákat veszel, s így nem juthatsz el az AHA élményig.

Miért?

Mert az 1. fejezet definíciója a 2. fejezet struktúrájában jut érvényre és a 8. fejezetben jelentkezik annak a következménye.

A részek egymásra épülnek, egymásra hatnak.

Megoldás.

 

Madártávlatból rálátni az egészre, vizualizálni, rajzolni, jól felépített elmetérképet készíteni. Nem véletlenül mondom, hogy jót. Ha nem tanulod meg az elmetérképen a hierarchikus, egymásra épülő rendszert ábrázolni, az összefüggéseket kapcsolni, akkor hiába rajzoltál! cCsak egy színes képet kaptál.

Amikor a nagy egészet átlátod, akkor a részleteket pikk-pakk meg tudod jegyezni. Az agy alaptulajdonsága, hogy a hiányzó részeket kiegészíti.

Loki-módszer

 

A bemagolandókat se magold. Az agyad két dolgot tesz: kapcsol és képet alkot. Kösd a felsorolásokat már ismert helyhez. Tökre mindegy neki, hogy 20 vagy 300 dolgot kell megjegyezni, simán megteszi neked, ha így mutatod neki.

Feynman módszer, a korona

 

Mondd el hangosan, amit megtanultál. Magyarázd el úgy, hogy egy 10 éves is megértse. Ha nem tudod úgy elmagyarázni, akkor nem érted.

 

Menet közben kiderül, hogy vannak fekete foltok. Azt a részt nézd át újra, derítsd ki, mi a csuda, hiányzik az értésből. Tisztázd.

Most menjen újra a magyarázat.

A Google mindent tud?

 

Egy tévhitet szeretnék eloszlatni

Elterjedt az a nézet, hogy a Google mindent tud. Csakhogy a tudás egy folyamat. Nem egy hely az agyadban, ahol az a tudás elérhető, kihúzod a fiókot és ott van. Avagy tudást nem lehet kiguglizni, csak az információt.

Ahhoz, hogy tudásháló jöjjön létre, ahhoz kell viszont az infó.

Hol legyen az infó elraktározva? Benned és ne rajtad kívül, az interneten.

Példa

 

Mondjuk, van egy vitaest. Az egyik fél jön egy kijelentéssel, egy érvvel. Ezt kell cáfolnod, mert az téves. Csak úgy tudsz érvelni, ha van az agyadban arról a témáról infód, elszórva, sok helyen.

Azt fűzöd össze logikus tudáshálóvá. Tehát egy folyamat zajlik a fejedben, miközben érvelsz. Az fogja megnyerni a vitát, akinek több infó áll a rendelkezésre az agyában, és érti azok összefüggését.

Így lehet, és csak így érdemes tanulni! Minden más kidobott idő, energia, pénz.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás