Barion Pixel

Hány órát tanuld a németet naponta?

Most kezded a németet?

 

Ha a német tanulás elején vagy, akkor hajt a motiváció, gyorsan akarsz haladni. Minél rövidebb idő alatt akarsz tudni németül beszélni és érteni. Ez a hozzáállás vezet egyenesen a feladáshoz.

Túl nagy az elvárásod magaddal szemben. Csalódáshoz vezet. Miért? Az elvárásod így néz ki.

 

 

Ezzel szemben a tudás gyarapodása exponenciális. Hónapokig érzed azt, hogy nem haladsz. A bejelölt ponton adja fel a legtöbb nyelvtanuló.

 

Mennyi idő alatt éred el az alapfokot németből?

 

Lassan járj, tovább érsz.

 

1. Elején hallgass sokat, podcastot, dalokat. Nézz rajzfilmet, reklámfilmeket. Rövideket és sokszor ugyanazt. Nem kell, hogy értsd, nem az a feladat.

 

A nyelv ritmusa, melódiája, hangzása másszon a füledbe. Ugye te is hallottad, hogy azokban az országokban, ahol nem szinkronizálják a filmeket, sokkal gyorsabban, könnyebben tanulják a nyelveket. Vajon miért? Mert zsigerükbe mászik a dallam, a ritmus, a szünetek. Melyik betűt nem ejtik ki, mely szavakat mondják egybe. Egy-egy szóban hol a hangsúly? Erről itt többet:

 

 

2. Mértékkel, de minden nap tanulj valamit. Sokszor keveset. Csak addig, amíg koncentrálni tudsz. Ha már nem tudsz figyelni, tök felesleges tanulni. Az már nem megy a memóriádba, megy a levesbe.

 

3. Csak akkor menj tovább, ha megértetted és használni is tudod. Az elején két-három mondat is elég. De nehogy bemagold! Szedd darabjaira,                 emeld ki a szavakat, szókapcsolatokat a mondatból, és építs velük új mondatokat, amiket te találtál ki.

 

4. A legfontosabb nyelvtani struktúrákat figyeld meg, majd alkalmazd mindaddig, amíg nem automatizálódik. Készen vagy vele, ha akkor is jól csinálod, amikor nem figyelsz rá. Mint autóvezetésnél például a sebváltás.

 

5. Amikor ezek rendben vannak, akkor tanulhatsz majd hosszabbat és akkor tölthetsz több időt tanulással.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás