Barion Pixel

Német nyelvtanulás 50-60 felett

Ha abban a tévhitben élsz, hogy idősebb korban már nehéz nyelvet tanulni, akkor olvasd el a cikket. Válts szemléletmódot. Felszabadító érzés lesz.

Miért tanulsz senior korban németül?

 

Elmúltam 50, de meg kell tanulnom németül, hogy boldogulhassak.

Német nyelvterületen élek, dolgozom, a nyelvtudás hiánya miatt nem jutok előbbre.

A gyerekeim külföldön élnek, nyelvtudás nélkül ki vagyok szolgáltatva nekik, ha meglátogatom őket.

Ugye mekkorát változott a világ? Szüleink, nagyszüleink, ha kitanulták a szakmát, életük végéig abban dolgoztak, ki sem mozdultak falujukból, városukból. Szó sem volt élethosszig tartó tanulásról.

Tévhitek, az időskori nyelvtanulásról

 

Aki manapság nem tud tanulni, az szó szerint elveszett ebben az új világban. Félve, szorongva, állandósult aggódásban éli életét, pedig nem kellene. Te is? Csupán egy dolgot kell megtenned.

Megkeresni azt, ami a problémád oka, ami kiváltja az önmagadról, képességeidről alkotott kishitű képet.

Úgy érzed nehezen és lassan megy a német tanulás? Keressük meg a megoldást.

 

  1. Tévhit az időskori nyelvtanulásról

Korábban úgy tudták, hogy tanulni csak fiatal korban lehet. Ahogy idősödik az ember, úgy veszíti el a tanulási képességét.

Ez a hit megdőlt. Neurológusok bizonyították, hogy új idegsejtek az élet utolsó pillanatáig keletkeznek. Akár 80-100 évesen is képes az ember újat tanulni. Sőt, az is bebizonyosodott, hogy a tanulással a demencia megelőzhető. Különösen a nyelvtanulás a leghatékonyabb.

 

  1. Tévhit az időskori nyelvtanulásról

Idősebb korban a nyelvtanulás lassú ütemét azzal azonosítod, hogy nincs nyelvérzéked. Hatalmas tévedés.

Azt fogadd el, hogy a tanulás üteme lassul, pont úgy, ahogy a mozgásod. Fiatal korodban két óra alatt végigsuvickoltad a lakást, ma meg egy fél napig is eltart. Elfogadtad, és nem bántod magad emiatt. Fogadd el a tanulási tempód lassulását is.

 

  1. Tévhit az időskori nyelvtanulásról

Azt hiszed, tudsz tanulni. Azt gondolod, ha sok szót és mondatot bemagolsz, akkor majd beszédben spontán alkalmazni tudod.

Azt hiszed, ha sokat olvasol, akkor érteni fogod, a németül beszélőt és beszélni is tudsz. Ez a tévedések közül a leghatalmasabb tévedés. De honnan is tudnál nyelvet tanulni, mikor soha senki nem tanított meg arra, hogyan tanuld úgy, hogy élethelyzetben azonnal, gond nélkül alkalmazni tudd.

 

Ha ezt a három tévhitet egybegyúrtad, akkor aztán jön az önvád. Bántod magad, dühös vagy magadra, szégyelled magad, lebecsülöd, leírod magad. Szíved szerint elbújnál, meg sem szólalnál, elmenekülnél. De nem teheted.

2+1 jótanács német tanuláshoz ha 50+-os vagy

 

 

  1. Fogadd el a korod és a tempót.

 

Hogyan? Amikor jön az a gondolat, hogy túl lassú vagy, azonnal vedd észre. Tudatosítsd, hogy ez normális élettani folyamat. Ahogyan a mozgásod lassulását elfogadtad. Ahogyan azt is elfogadtad, hogy nem vagy olyan rugalmas, mint 20 évesen. A tanulás üteme is lassabb. De a célod akkor is el tudod érni. Csak akkor nem, ha bántod magad emiatt.

Vigyázz! Különbség van a belenyugvás és elfogadás közt. Gyakorold az elfogadást.

 

  1. Tanulj meg németet tanulni úgy, ahogy az anyanyelvet tanultad.

 

A magyar az egyik legnehezebb nyelv. Ha sikerült, akkor a német is menni fog. De nem úgy, ahogy eddig tetted. A problémáid pont azért keletkeztek, mert soha senki nem tanított meg nyelvet tanulni. Szavakat, mondatokat magoltál és azt vártad, hogy majd élesben előrántod őket. Nem tudtál spontán mondatot alkotni? Nem értetted a németül beszélőt? Ebből arra következtetésre jutottál, hogy tehetségtelen vagy a nyelvtanuláshoz.

 

Amikor a módszert tanítom, tudod miket hallok? Jé! Nahát! Ezt így kellett volna? Hát ezért nem ment? Nem én vagyok béna, hanem ahogy tanultam?

Ezek az érzelem keltette szavak őszinték. Mert kifakadnak, odalentről.

+ 1 jótanács német tanuláshoz akkor is, ha fiatalabb vagy, mint 50+

A tudás exponenciálisan növekszik.

Azt várod magadtól, hogy a szorgalmas tanulás eredménye, hogy a tudásod kilő, mint a rakéta, felfelé. Dehogy! Nagyon nem így van.

Sokáig az az érzésed, hogy semmit sem fejlődsz. Toporogsz. A legtöbb ember itt feladja. Ezért is van annyi újrakezdő. Ez a szakasz az alapozás szakasza. Hogyan tanul az agy? Újat régi ismerethez kapcsol. Namármost az elején nem sok régi van, amihez az újat kapcsolhatja, ezért azt le kell erőltetni. ( De erre is van ám szórakoztató módszer, hogy ne erőlködés, hanem játék legyen.)

Minél több régi alapod van, annál több lehetőséged van az újat valahova lekötni.

Igaz ez? Naná. Az 1. nyelvet a legnehezebb és a leglassúbb megtanulni. A 4. már fele annyi időbe sem telik.

Ha élő szóban is szeretnél biztatást kapni, hallgasd meg az érveimet itt >>

Sikerült Téged ráébresztenem arra, hogy érdemes megtanulni az anyanyelv tanulását követő német tanulási módszert, amivel sok bosszúságtól, szenvedéstől óvhatod meg magad? Akkor keresd az Egyedül németül módszertant. Tanulj meg németet tanulni úgy, ahogy példákon keresztül bemutatom.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás