Barion Pixel

Német múlt idő, Perfekt érthetően

Hogy tanulta a 27 nyelven beszélő Lomb Kató a nyelvtant?

 

Aktív olvasással, vagyis megfigyeléssel. Lomb Kató így mondta:

 

„A nyelvtan rend. Ha egy egyszerű tőmondatból megtanulunk levezetni egész főnév és igeragozást,…. akkor a logika útján járva eljutunk az egész rendszerhez.”

 

A felnőtt logikával tanulja a nyelvtant

 

A gyermek ismétléssel tanul. Gondolj csak vissza gyermekkorodra. Hogy tanultad a mondókákat?

A felnőtt logikával tanul, rendet, rendszert, értelmet keres, és rettenetesen utál ismételgetve tanulni, akarom mondani magolva. Mit szeret még a felnőtt? Viszonyítani, hasonlítani, mégpedig az anyanyelvhez.

A német tanítás ilyen formáját ugyan ösztönből kezdtem alkalmazni először magamon, azonban később már tudatosan. Hogy hogysem, egybevágott Lomb Kató módszerével.

Egy-egy új nyelvtannál nem az elméletből indulj ki, hanem a szövegből. Azt mondom, figyeld meg és fejtsd meg.

 

Mennyi idő alatt lehet megtanulni a nyelvet aránylag helyesen beszélve?

 

Ha veszel heti 2 nyelvórát, akkor 4-5 év. Kívülről akarod, hogy beléd töltsék.

Fel akarod gyorsítani? Tanuld belülről hajtva, arra gondolok, megfigyeled, hogy csinálják, te jössz rá és apró lépésekben be is gyakorlod. 2-3 hónap alatt hatalmasat tudsz fejlődni. Sokkal nagyobbat, mint amikor tanárral tanulod.

Nézzük csak a múlt idő tanításának menetét. A tanár talán rád zúdítja az egészet. Jó esetben nem mindhárom múlt időt, hanem csak egyet.

Perfektet így alkotjuk:

haben + ge szócskás alak, Partizip Perfekt.  A mozgást, állapotváltozást jelentő igéknél viszont sein+ ge . Vannak gyenge, erős és vegyes igék, akkor…..

 

Te jó ég! Kiáltod magadban kétségbeesetten már a második mondatnál. És feladod. Pedig nincs veled van baj.

 

Az összetett múlt, Perfekt megértése, gyakorlása

 

Apránként, türelemmel tedd inkább, mint például itt, ebben a videóban mutatom a múlt időt. Logikusan a magyar múlt időhöz hasonlítva. Akkor lépj csak tovább, ha azt az egyet használni tudod. Beszélj magadban. Használd  a nyelvtant azonnal. Beszélgess magaddal.

 

Ich habe eine Suppe gekocht.

Wir haben 10 Wörter gelernt.

Sie hat eine Kette gebastelt.

Az erős és vegyes igéket be kell vágni

 

De tudod, a felnőtt utál magolni. Ezért is találtam ki ugyanolyan sztorit a rendhagyó alakokra, mint a S(ch)ránk dőlt a szekrény szótárban a szavakhoz. Képzelettel, fantáziával játszva jegyezheted meg őket.

Emlékszel még matekból arra, hogy kaptál egy megoldási menetet? Egy vezérfonalat, ami segített?

Pont ilyen megoldási menetet mutatok a Német Nyelvtan Térkép videóiban a nehezebb nyelvtanok megoldásához. Logikával egy vezérfonal mentén, ahogy a felnőtt szereti.

Bízz magadban! Hidd el, hogy egyedül is megy a nyelvtanulás. Vagy sokkal kevesebb nyelvórával, ha mégis ragaszkodsz hozzá.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás