Barion Pixel

Személyes fejlődés 3 egyszerű lépésben

Hiába vagy sikeres, ha nem kapsz visszajelzést róla, elveszíted az önbizalmad.

Szeretném, hogy felidézd azt az érzést, ami átjárta a lelked, amikor elismerést kaptál. Most!

Lehet, hogy sokáig keresgéltél az emlékeid közt. Éppen ez az oka annak, hogy erről írok.

 

Elismerés, dicséret, megbecsülés

 

Nem más, mint mentális kokain az agynak, anyatej a léleknek.

Amikor az ember elismerést kap, pont olyan hormonzuhannyal éleszti fel a lelkét, mint amit a kokain is okoz. Pszichoterápiában egyértelműen bizonyítani tudták, hogy a betegek egyike sem kapott soha nagyrabecsülést, visszajelzést. Volt olyan eset is, amikor anyagi jólétben lévő férfi azért akart öngyilkos lenni, mert nem kapott 30 ezer forintos jutalmat, mint a többiek. Belebetegedett abba, hogy nem ér semmit a munkája.

 

Miért ennyire fontos az értékelés?

 

Ahhoz, hogy megértsük az ember működését, mindig vissza kell menni az ősközösségig. Társas lények vagyunk, csakis közösségekben tud az ember életben maradni. Mindenkinek megvolt a szerepe. Mindenki jó volt valamiben. Az egyik a nyomolvasásban, a másik a vadászatban, a harmadik a gyógynövények ismeretében. Ismerték és elismerték egymás tudását.

Is- MER, azt jelenti, hogy mer Isten lenni. A benne lévő Isten adta csodát ismeri, meri megélni, kibontakoztatni, és azt a másik, a társa elismeri. Tudja, hogy kiCSODA a társa.

 

A szóbeli jutalmazás eltűnt

 

A megbecsülés is eltűnt az életünkből. Egészen konkrétan 50%-kal kevesebb elismerést kap az ember, mint 10 évvel ezelőtt. Oka egyértelműen az internet, és főként a social media. Nincs semmilyen kapcsolat ember és ember közt. A like lett az elismerés. A kimondott szó, mondat, testbeszédbe ágyazva: Jól csináltad. Büszke vagyok rád. Nagyszerű teljesítmény. – eltűntek.

Helyette rászoktattak arra, hogy a figyelmedet a rosszra irányítsd. Botrányok, katasztrófák, felháborító események ágyában fekszel egész nap. Nem véletlenül váltál immunissá a jóra.

Stephen Hawking mielőtt meghalt, azt mondta: Az emberiséget nem úgy lehet megmenteni, hogy feltelepítik egy másik bolygóra, hanem csakis úgy, ha megőrzik, visszahozzák az együttérzés képességét.

Együttérzést a jóra is.

 

Az odafigyelés képességének romlása

 

Másik oka a megbecsülés hiányának az, hogy nem tudsz már figyelni a másikra.

Milyen figyelemről beszélek? Igaziról, amikor nem csak hallod, mit mond, mit tesz, hanem vele együtt érzed.

Hova lett ez a fajta figyelés magadra és másra?

Eljutottál oda, hogy szinte rosszul érzed magad, ha dicsérnek. Úgy érzed, nem érdemled meg. Ez nem természetes, hanem tanult viselkedés.

 

Hogy tudsz ebből kijönni?

  1. Először is elismered minden eredményed. Állj a tükör elé, veregesd meg a vállad, szólítsd magad a neveden, és dicsérd meg magad a haladásodért. ( Személyes tanulás tréningen gyakoroljuk) Ha ezt megteszed, kifelé is ezt fogod sugározni, észreveszik rajtad, hogy értékeled magad. Amint bent, úgy kint.
  2. Mondd el, hogy büszke vagy magadra. Az öndicséret nem büdös. Direkt ültették el benned ezt a mantrát.
  3. Ha nem kapsz elismerést, pedig várnád a munkahelyeden, akkor kérdezd meg, hogy elégedett-e a főnököd azzal, amit csináltál.

 

Tudom, hogy most arra gondolsz, hogy ez gáz. Miért érzed ezt?

Mert megszaporodtak a nárcisztikusok, akiknek a viselkedése visszataszító. A nárcisztikus olyan ember, aki egyedül akar melegedni a kandallónál.

De a te önértékelésed valós lesz. Valódi tettek alapján természetes. Érezni fogod.

Ezzel a nagyon egyszerű szokásváltással radikálisan megváltozik az életed. Örömbonbonokat kapsz, motivált leszel, sikeres és elégedett. Visszaállítod az önértékelésed.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás