Barion Pixel
Alzheimer kór

Alzheimer-kór ellen jó a tanulás

 

Hét emberből egy szenved Alzheimer-kórban. Gyógyíthatatlan betegség. Míg korábban a 80 év felettiekre volt jellemző, ma egyre korábbi életszakaszra tevődik. Megfordult a fejedben, mi lesz ha velem is?

Tanulással és emlékezéssel tehetsz ellene. Gyakorlatokat mutatok a megelőzéshez.

Alzheimer kór

Memóriavesztés

 

Elfelejteni neveket, számokat, listákat. Probléma, ami megnehezíti az ember életét. Bonyodalmakhoz és esetleg kárhoz is vezethet. A kor előrehaladtával természetesnek vesszük. Pedig nem kellene. Valójában az, hogy felejtesz, még nem a demencia. Még nem nagy baj.

 

Vera F. Birkenbihl

 

Vera F. Birkenbihl az agyműködéshez illó tanulási módszer kidolgozója, számtalan idegsejtek működésével, viselkedéssel, jövőkutatással foglalkozó könyv írója. (Több, mint 2 millió példányban keltek el a könyvei. )Foglalkozott az Alzheimer- kórral is. Az ő kutatási eredményei és tanácsai alapján sokat tehetsz azért, hogy megelőzd a betegséget.

 

Demencia

 

Birkenbihl asszony szerint az nem baj, ha az ember feledékeny. Akkor van baj, ha elveszíti az emlékeit. Elveszíti a személyiségét.

Régen összeültek az emberek esténként és az élettörténeteikről meséltek. Minden este, volt mese és volt hallgatóság.

Mi van ma? Ha nagyi mesélne arról, milyen volt, amikor ő fiatal volt. Hogy volt akkoriban, milyen élményei, történetei voltak, akkor a fiatalok, gyerekek, unokák azonnal felcsattannak:

-Csak ezt ne! Már százszor elmesélted.

Marad a TV, mások élete.

 

Játékos gyakorlat a demencia megelőzésére

 

A saját élettörténetet kellene  újra és újra felidézni. Mivel a családnak nem lehet, keress hasonló korú embereket. Ők meghallgatják. Hisz Te is meghallgatod őket cserébe. A történet felidézése lehet játék.

  1. Készítsetek egy listát életszakaszonként. Gyermekkor, ifjúkor, iskola, munkahely, család, szabadidő, barátok. Ti szabjátok meg.
  2. Az ország, város, fiú, lány játék alapján valaki elkezdi magában az ABC-t és meg kell állítani. Amelyik betűnél megáll, azzal a betűvel kezdődő szóval kell felidézni egy emléket. Aszerint melyik életszakaszt jelöltétek ki előtte. Pl. É – étterem. Biztos van olyan sztori, ami étteremmel kapcsolatos sztori. Akinek van, elmeséli.
  3. Fotókönyves gyakorlás

Nyelvtanulás az Alzheimer ellen

 

Sokan úgy gondolják, hogy a rejtvényfejtés jó demencia ellen. Valóban hasznos minden gondolkodásra késztető tevékenység. De a rejtvény csak ugyanazokat az idegpályákat mozgatja meg. Ezzel szemben a nyelvtanulás sokkal több, változatosabb idegpályákat mozgat meg. Azért a leghatékonyabb, mert újakat ébreszt, aktivál. Tehát kezdj el valamilyen nyelvet tanulni.

 

Jegyezd meg, ne jegyzetelj

 

A technika lehetővé tette, hogy semmit, de tényleg semmit ne kelljen megjegyezni. GPS, okostelefon, Google naptár… Sorolhatnám, de szerintem Te is tudod.

Az információ korában annyi új ismeret éri az embert egy nap, mint a XV. században egész emberöltő alatt. Az agyad védekezik ellene. Mindent kidob, amire nem figyelsz, amit nem tudatosítasz, hogy erre bizony emlékezned kell.

Biztosan tapasztaltad, hogy sorra olvasod a könyveket és már néhány nap után nem tudod, hogy mi volt benne.

Térj vissza a fejben megjegyzem gyakorlathoz! Jegyezd meg a bevásárló listát, számokat, neveket, címeket. Ennek is létezik technikája. Itt egy példa >>

Összefoglalás

 

Tehetsz a felejtés a demencia, Alzheimer-kór ellen. Kezdd időben. Játszva, élvezettel.

A jobb agyféltekés tanulás tréningjeimen mindig van olyan résztvevő, aki éppen ezért jön. (Több is.) Érzi, hogy feledékenyebb.

Boldogan, megelégedetten önmagával fejezi be a két napot. Sőt csodálkozik, meglepődik azon, hogy a feledékenységét csupán a nem jó technikának köszönheti. Ha egyáltalán a magolást annak lehet nevezni.

A jobb agyféltekés tanulás tréninggel is tehetsz magadért.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás