Barion Pixel

6 tipp arra, mit tegyél, ha nem sikerült a vizsgád

 

Ha nem sikerült a vizsgád, annak bizony lenyomata van az agyadban. Mégpedig kudarcélményként kerül a rólad alkotott referenciák közé, aminek hatása lesz a jövődre nézve.

Persze nem mindenki egyforma e téren. Van, aki könnyen átlép e malőrön és folytatja, mintha mi sem történt volna. Azonban sokan vannak, talán többen, akiket nyomaszt a bukás terhe. Nekik kezelni kell a negatív élményt, mert kihat a következő vizsgára. Ha leestél a lóról, azonnal vissza kell ülni. Ha baleset történt veled mikor vezettél, másnap megint meg kell ragadnod a kormánykereket.

Nem baj, ha elesel. Akkor lesz baj, ha nem állsz fel, miután elbuktál.

Éld meg a fájdalmat

 

Első mozzanatként sirathatod magad. Éld meg a fájdalmat. Igazából nem a bukás fáj. Hanem inkább az, hogy megint neki kell veselkedned. Újra időt, energiát kell szánnod a tanulásra, míg mások élvezik a nyarat, buliznak, szórakoznak. Idejüket hobbyjuknak szentelhetik. Te szegény pedig görnyedhetsz újra a könyv fölött. Ha kisírtad magad, rövid időn belül 1-2 nap, vess véget az önsajnálatnak. Állj fel, igazítsd meg a koronát és tedd a dolgod.

Vizsgáld meg a szituációt

 

Tarts őszinte önvizsgálatot. Bukásodnak oka van. Hidd el nem a körülmények áldozata vagy. Nem kenhetsz mindent a vizsgáztatóra, a pont azt az egyet nem tudtam szitura. Sem a hidegre, sem a kánikulára. A felkészítő tanárodra sem dobálhatod a sarat, főleg akkor nem, ha a másiknak sikerült. Brrr én soha nem hibáztatom a körülményeket. Mert azzal elveszítem az irányítást. Tehetetlen játéka leszek a sorsnak. Mit tettél rosszul? Vizsgáld meg a szitut, mintha nem rólad lenne szó, hanem független újságíróként tudósítanál a vizsgáról.

Elég volt a tudásod

 

Lehetséges. Mi volt az oka annak, hogy nem mutattad meg, amit tudsz. Lámpaláz? Korábbi kudarcélmények? Önkorlátozó hiedelmek? Nem vagyok elég jó? Úgyis kirúgnak? Ha így van, akkor ezt kezelned kell. Bizonyosodj meg a tudásodról. Tarts főpróbát otthon, magadnak. A színészek is végszavaznak a premier előtt. Ők is elbuknának, ha próba nélkül állnának színpadra.

Otthon tudom, vizsgán nem

 

Igen, előfordulhat, hogy a négy fal között mindent tudsz és a pánik vizsgaszituációban tör rád. Beáll az agyhalál, mert bekapcsol a hüllőagyad. Vészhelyzetnek minősíti a vizsgát és leállítja a gondolkodást. Kezelned kell, mert különben csak rosszabb lesz. Bizonyosodj meg róla, hogy tudod. Majd engedd el. Az elengedés egyben vonzás. Figyeld a gondolataid. Amikor a mocsok egód rád akarja tukmálni, hogy úgyis megint kirúgnak, ne hidd el. Ki is akarja ezt veled elhitetni? A szomszédod? A barátod? Nem! Te magad! Ugyanezzel az erővel gondolhatod azt is, hogy ezúttal magabiztos leszel. Hozzáférsz minden infóhoz, amire ott és akkor szükséged van. Te döntesz.

Nem elég a tudásod

 

Ez inkább a gyakoribb. A szerencsére bíztad a dolgot. Esetleg nem is akartál a tudatában lenni annak, hogy kevés, ami a fejedben van. Becsaptad, áltattad magad. Nem keresem az okot, hogy miért nem tudsz eleget. Túl sok vizsgát vállaltál be vagy túl könnyelmű voltál és alapos tanulás helyett válságtanultál. A lényeg, hogy most végre tanuld meg rendesen. Tehetsz különbséget tantárgyak közt. Szükséged lesz rá majd az életben vagy nem.

Más tészta a nyelvvizsga. Igenis meg vagyok győződve arról, hogy baromira nem mindegy, hogy átcsúsztál e vagy bírod a nyelvet. Az épphogy, nem lesz elég pl. állásinterjúra. Az életed meghatározó fontos ismeretek esetén jó, hogy kirúgtak. Hálás leszel majd érte, hogy újra nekiláttál.

Ismerd be, hogy nem tudsz eleget

 

Gondolkozz, tervezz, cselekedj! Dolgozz ki egy tanulási stratégiát. Minden nap foglalkozz a tárggyal. Rengeteg blogot írtam arról, hogyan tanulj úgy, hogy abból valódi, használható tudásra tegyél szert. Az eredményed 50%-át a tanulási technika adja. Ebbe alapvetően beletartozik az ismétlés időpontja és üteme. Tapasztalataim szerint ezen áll vagy bukik minden. Mármint, ha hosszú távú tudásra akarsz szert tenni. Ha nem jól ismételsz, akkor elpárolog, mint nyári zápor a forró aszfaltról.

Összefoglalás

 

1.Tarts önvizsgálatot.

2. Ismerd be, ha nem tudsz eleget.

3. Hagyd abba a körülmények hibáztatását.

4. Dolgozz ki egy tanulási stratégiát.

5. Ne hallgass az egódra, ami lenulláz.

Biztatás a végére

 

A végére van még egy jó hírem. Vannak a lassan tanulók. Lehetséges, hogy Te is közéjük tartozol. Sőt, majdnem biztos. Mert többen vannak, mint a gyorsan tanulók.

A lassan tanulók, ha szorgalmasan, becsületesen tanultak, bevitték az információt az idegsejtekbe. Az út, ami összeköti az infómorzsákat, még nem épült meg. Nem született meg a megértés. Náluk ez egyik napról a másikra történik majd meg. Ilyenkor beszélünk csodáról. A nem és nem megy után, egy napon felkel és 100%-ot teljesít. Megépült az úthálózat.

Vigyázz! Ez a csoda azoknál tud megszületni, akik a mindennapos kudarcok, izzadság, olykor-olykor rövid ideig tartó feladás ellenére is csak mennek előre töretlenül. A sok kis tudás nem vész el az elméből, hanem összeáll. Megszületik az egység. A szikla, a csúcs. Nagyobb, erősebb, biztosabb lesz a  azokénál, akik ezt nem tették meg.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás