Barion Pixel

A zseniség, a kreatív gondolkodás tanulható

 

Mindenki ámulva tekint Elon Muskra, hisz kétség nem fér hozzá, hogy zseni a fickó. Biztosan kell a zseniséghez adottság, de az nagyon nem elég. Ezt igazolja Csíkszentmihályi Mihály kutatása is, amit a tehetséges gyerekekről írt. A vizsgálat kimutatta, ha a tehetség mellé nem szegődik a szorgalom, kitartó tanulás, akkor bizony a zseniség elvész.

Így van ez Elon Musk esetében is. Ne mondd azt, hogy könnyű neki, mert így született. Ugye nem gondoltad, hogy ő is folyamatosan tanul. A tanulási módszeréről is folyton faggatják.

Elon Musk sajátos tanulási módszere

 

A „tanulási transzfer” az, amivel alig foglalkozik valaki. Az iskola, a közoktatás, de még a felsőoktatás sem tanítja.

Mi ez? Az iskolában megszerzett tudást teljesen más szakterületen alkalmazni.

Mire gondol?

Találunk erre bőven példát. Georges Mestral az élővilágból vette a mintát. Konkrétan a bojtorján adta neki az ötletet és találta fel a ma már nélkülözhetetlen tépőzárat.

A fizika alaptörvényeinek ismeretében az emberi lélek működését is megérthetjük.

Vagy hadd említsem meg az erdész, Peter Wohlleben:  A fák titkos élete című könyvét. Ha olyan társadalmat építenénk, mint az erdő,  létrehozhatnánk a földi paradicsomot.

De példaként hozom a saját ötletemet is. Ha az agy képekkel és kapcsolatokkal tanul, méghozzá úgy, hogy az újat a már meglévőhöz köti, akkor ezt az ismeretet hogy lehet használni az idegen szavak tanulásához?

Én így tettem.

Hogyan legyél zseni?

 

Ahol az oktatás eredménye megreked, s mondom bátran, semmi hasznát nem veszi a diák, aki kikerül az életbe, hogy befejeződik azzal, hogy a törvényt, a működést el tudja mondani, de nem folytatódik a továbbgondolással: Jó, jó de mit kezdjek ezzel a tudással?

Elon Musk ad erre egy nagyon jól használható ötletet, mármint arra, hogyan legyél te is zseni? Tedd fel a kérdést, ha valamit már értesz:

Mire emlékeztet? Miért emlékeztet rá?

Elon Musk gyorstanulási szabálya

 

Ezzel fel is vezettük a következő Elon Musk gyorstanulási szabályát. Keresd a kapcsolatokat. Hurrá! Tört fel belőlem, amikor olvastam a vele készült interjút.

Mit is tanítok azoknak, akik eljönnek hozzám azért, hogy megtanuljanak hatékonyan, gyorsan tanulni? A sikeres tanulás titka az MKK stratégia.

A gyorstanulás titka >>

Miért, Kép, Kapcsolat.  Keresd a kapcsolatot! Az új ismeretet kapcsold a már meglévő tudáshoz. Ezt úgy teheted meg, ha a tudásra úgy tekintesz, mint egy fára. Ismerd fel előbb a törzset, a főágakat és csak annak biztos ismerete után térj rá a mellékágakra és levelekre.

Hogyan teheted ezt?

Elon Musk is elmetérképpel tanul

 

Talán már te is használod. Az elmetérképről, Mind-Mapről beszél, csak fának nevezi. Lehet, hogy te is készítesz már gondolattérképet. De vajon a különböző tantárgyak elmetérképeit kiterítetted-e együtt, hogy a világ működését, mint egységet megértsd?

Sajnos legtöbben még mindig a részletekkel kezdik a tanulást

 

Megtömik agyukat lényegtelen, felesleges infóval, begyömöszölve azt a rövidtávú memóriába, s a lényegnek már nincs hely. Így jön létre a hibás tudás. Ettől kártékonyabb nem sok más van az életben.

 

Mondok rá egy példát. Ilyen a pletyka. Amikor a lényeg eltűnik, mindenki az apró részletekre figyel, azt adja tovább, s lesz a végén a „kabátlopásba keveredett” eredmény. A totál hibás tudás, hogy az, akinek a kabátját ellopták, a végére a vádlott lett.

 

Fel a fejjel! Van egy iszonyatosan jó hírem. Ez a fajta tudás, a zseniség tanulható. A kreatív gondolkodás is tanulható. Többek közt ezt is megmutatom a tanulás tréningjeimet.

Ébredj, lépj, akarj változni, és én tárt karokkal várlak.

Tanulás tréningek itt>>

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás