Barion Pixel

Aggasztó helyzet nyelvvizsga fronton

Középiskolás vagy és német nyelvvizsgára készülsz?

Totálisan kidolgozott lépésről lépésre módszert mutatok, amivel különóra nélkül, egyedül készülhetsz a nyelvvizsgára.

Eduline hírek

 

Ha az idéntől már életbe lépett volna az a jogszabály, miszerint B2 nyelvvizsga nélkül már nem lehet felsőoktatásba jelentkezni, akkor drasztikusan lecsökkent volna a felvételt nyert hallgatók száma. Az eduline.hu felmérése szerint az idén felvettek 31%-ának nem volt nyelvvizsgája. A vidéki egyetemeken ez a szám még magasabb.

A Nyíregyházi Egyetemre jelentkezők alig harmada rendelkezett nyelvvizsgával. Hajszállal jobb csak a helyzet Dunaújvárosban és Egerben. Ott a diákok fele érkezett nyelvvizsga bizonyítvánnyal.

A Corvinus, ELTE, BME-re iratkozóknak nincs gondjuk e téren. 88%. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói 70%-os eredményt hoztak.

Pedagógus karon végzettek 47°%-a nem vehette át a diplomát. Ők az aggasztó tanárhiány miatt engedményt kaptak. Diploma nélkül is munkába állhatnak.

Milyen lehetőségük van a 2020-ban és utána érettségiző és felvételiző diákoknak a nyelvtanulás terén?

 

Én úgy vélem, nem túl rózsás a helyzet. A közoktatásban tényleg ki kell fogni a jó nyelvtanárt, aki  iskolai órák keretében készíti fel a középiskolásokat nyelvvizsgára. A nyelvet jól beszélő kollégák közül sokan elhagyják a pályát. Többen átpártolnak egy nyelviskolába, illetve igen közkedvelt magán nyelvórát adni. Sokkal kényelmesebb a tanárnak. Nem kell alkalmazkodnia az iskola követelményeihez, végeláthatatlan dokumentációhoz. Túlórához, helyettesítéshez, ügyelethez, urambocsá motiválatlan diákokhoz.

Körülnéztem a piacon. Milyen óradíjakon mozognak a nyelvórák. 2600ft- 5000ft/óra áron szóródnak. Véleményem szerint ez a díj emelkedni fog, mert megemelkedik a kereslet. Ezt támasztja alá az a tapasztalatom, hogy az elmúlt 2 hétben nem volt olyan nap, hogy ne hívtak volna nyelviskolába órát adni. De legalább ajánljak valakit.

Drága lesz a nyelvtanulás. Hacsak…

 

Igen, van olcsó megoldás. De azt nem adják ingyen. Nem, ez nem ellentmondás. Tegyük fel, hogy középiskolás vagy. Elvileg fel kellene tudni készülni az iskolai nyelvórákkal a nyelvvizsgára. Még akkor is, ha nem jó a nyelvtanár, a könyv, vagy a csoport inkább visszahúz. A nyelvtudás ugyanis legalább 70°%-ban a tanulási módszeredtől, akaratodtól, kitartásodtól függ. Egyedül is fel lehet készülni nyelvvizsgára, nem hogy heti 5 ingyen nyelvóra mellett. De meg kell dolgozni érte.

Ha csak annyit teszel, hogy keresel olyan tematikus cikkeket, melynek témája egybevág a nyelvvizsga témakörökével és azt az agyműködéshez megfelelő tanulási módszerrel elsajátítod, akkor rakétasebességgel fogsz fejlődni.

Mi is kell a nyelvvizsgához, akarom mondani nyelvtudáshoz?

 

Beszédkészség. Ha el tudod mondani a cikkek tartalmát a saját szavaiddal, kiegészítve saját véleménnyel, használd ki a német órát arra, hogy beszélsz, beszélsz és beszélsz.

Német beszédkészség fejlesztés manipulációs eszközökkel

A hallásértés is adott. Hiszen minden írást meg is hallgathatsz. Ajánlom hozzá a Birkenbihl módszert. Amennyiben nem tudod mi az, keress vissza korábbi magazinokban. Vagy keresd fel az oldalamon a technikát, weitzterez.hu Nem mellesleg több száz blogot találsz a témában: „gehirngerecht lernen.”

Német tanulás felnőtteknek otthon, egyedül

Írott szöveg értését már be is gyakoroltad azzal, hogy értelmezted a cikket, mielőtt a tartalom elmondásához hozzáfogtál volna.

Szövegértés németül lépésről lépésre

Íráskészségedről is számot kell adnod. Ha érted a szöveget, az írott és a hallott verzióját, tudsz róla beszélni, hajrá, írd is le! Fűzz hozzá véleménykifejtést. Akár különböző formában, ahogyan azt a nyelvvizsgán kérik. Add oda némettanárodnak, kérd meg, hogy javítsa. Adjon útmutatást. Hidd el, boldogan megteszi.

Nyelvvizsgára készülsz? Így készülhetsz az írásra

 

A nyelvtannal egészen biztosan haladtok, amennyire ismerem a német oktatást. Mégsem? Nézd meg ezt >>

Utolsó lépés a német nyelvvizsga előtt

 

Átvetted az összes témakört. Kezdj el a nyelvvizsgatípusok közt keresgélni. Melyik lesz testhezálló. Szerezz rutint a feladatokból.

Mi van benne? Beszélgetés a vizsgáztatóval. Képleírás. Szituáció. Problémamegoldás. Prezentáció. Segítek a döntésben itt >>

Figyelj, tanulj, használd ki az ingyenes lehetőséget. Ne az legyen a kifogás, hogy a nyelvtanulás olyan sokba kerül, hogy a szülők belerokkannak a finanszírozásba. Te vagy a kulcs.

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtatás